Regionieuws

7 August 2010
Betogers in Bolivia bezetten luchthaven

Betogers in het zuiden Bolivia hebben de luchthaven van de stad Potosí bezet. Potosí is nu door de demonstranten vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Grote groepen mensen eisen dat de overheid meer voor de stad van naar schatting 175.000 inwoners doet. Ze willen onder meer dat er een nieuwe cementfabriek en een beter vliegveld komt.

6 August 2010
Guarani voelen zich onzichtbaar op de verjaardag van Bolivia

Het inheemse raadslid van de Guarani-mensen van Tarija, Justino Zambrama, zei dat de Guarani zich onzichtbaar voelen door de regering van Evo Morales op 6 augustus, de dag waarop Bolivia haar 185-jaar van onafhankelijkheid viert, omdat hun sector niets te vieren heeft.

1 August 2010
Priester van president Bolivia gepakt met drugs

De priester-genezer Valentín Mejillones Acarapi (55), die tweemaal tijdens indiaanse plechtigheden Evo Morales tot president van Bolivia zalfde, werd vorige week gearresteerd. In zijn woning in de armenstad El Alto, dicht bij La Paz, vond de Boliviaanse antidrugspolitie 350 kilo cocaïne.

20 July 2010
Leider van de CIDOB is tevreden met de nieuwe Autonomiewet

De leider van de inheemse organisatie CIDOB, Adolfo Chavéz heeft aangegeven tevreden te zijn met de nieuwe Autonomiewet die afgelopen weekend werd aangenomen in het Bolivaanse parlement.

15 July 2010
Evo Morales: vergiftigd?

De Boliviaanse regering ondervraagt de officiële koks nadat Evo Morales afgelopen week erge buikpijn kreeg. Hij had een bacteriële infectie.

13 July 2010
Inheemse volkeren kondigen voortzetting aan van protestmars naar La Paz

De secretaris van de confederatie van inheemse volkeren van Bolivia uit de amazone en laagland departamenten Santa Cruz, Beni en Pando (CIDOB), Maria Saravia, heeft vandaag aangekondigd dat zij vastbesloten zijn om de mars met bestemming La Paz te hervatten.

10 July 2010
Bolivia: een paradijs van multinationals?

Gedurende de laatste drie maanden hebben grote mijncoöperaties en oliemaatschappijen hun blik gericht op Bolivia vanwege de grote voorraden aan hulpbronnen. Ondertussen beschouwen enkele inheemse groepen het als hun recht deze hulpbronnen te beheren.

7 July 2010
200 jaar onafhankelijkheid

Bolivia is in twee eeuwen onafhankelijkheid sterk veranderd. Langzaam maar zeker heeft er zich een moderniseringsproces voltrokken. Voor de Aymara´s op de Altiplano zijn deze veranderingen minder zichtbaar.

2 July 2010
Indianen eisen invloed op gebruik hulpbronnen

De regeringen van Peru en Ecuador kampen met felle protesten van indianengroeperingen die de natuurlijke rijkdommen in hun gebieden verdedigen. Zelfs Bolivia’s president Evo Morales, een Aymara-indiaan, heeft de laatste tijd te maken met grote kritiek van zijn eigen inheemse achterban.

30 June 2010
Quinoa voedt de wereld (maar niet de Bolivianen)

Quinoa is een product met een hoge voedingswaarde dat eeuwen lang deel heeft uitgemaakt van het dagelijkse menu van de inheemse volkeren op de Altiplano, in de Andes en in het valleigebied op de flanken van de Andes. Bolivia is de grootste quinoaproducent, met een productie van meer dan 26.000 ton in 2009.

29 June 2010
Inheemse volkeren uit Beni, Pando en Santa Cruz marcheren maar zoeken dialoog met de regering

De CIDOB, de organisatie van inheemse volkeren uit de departamenten Santa Cruz, Beni en Pando, is vorige week begonnen aan een protestmars van Trinidad naar de hoofdstad La Paz om aandacht te vragen voor een aantal punten waarover ze in conflict zijn met de regering.

28 June 2010
Bijna zeventigjarige leidt mars tegen Boliviaanse president

Onder aanvoering van de 69-jarige Ernesto Noé zijn inheemse Bolivianen begonnen aan een 1482 kilometer lange mars naar de hoofdstad. Hij is gericht tegen president Evo Morales, zelf een indiaan. De manifestanten eisen grond en autonomie en verzetten zich onder meer tegen de oliewinning die het milieu schade toebrengt.

17 June 2010
Bolivia dreigt met uitzetting Usaid

De relaties tussen Bolivia en de VS zijn nog lang niet hersteld. Twee jaar na de uitwijzing van de Amerikaanse ambassadeur beschuldigt de Boliviaanse president Evo Morales de VS opnieuw van inmenging. Hij dreigt ermee Usaid te verbannen, het belangrijkste Amerikaanse hulpagentschap.

9 June 2010
Bolivia begint aan ingewikkelde decentralisering

De negen departementen en 337 gemeenten in Bolivia beginnen met het invullen van de verregaande autonomie die de nieuwe grondwet van 2009 hun geeft. Het wordt een aartsmoeilijke oefening, want de regering van president Evo Morales die het proces in gang heeft gezet, wil niet in de hoek worden gedrumd.

2 June 2010
Boliviaanse indianen blokkeren gaswinning

Explosieven die gebruikt worden bij de zoektocht naar olie- en gasvoorraden in de regio Chaco in Bolivia, zijn schadelijk voor het milieu, vinden leiders van inheemse gemeenschappen. Zij blokkeren toegangswegen om werknemers van oliebedrijven uit de buurt te houden.

2 June 2010
Binnen vijf jaar zal Bolivia vrij zijn van genetisch gemodificeerde gewassen

De overheid kondigde aan dat over een periode van vijf jaar, Bolivia een GGO (Genetisch Gemodificeerde Organismen)-vrije natie zal worden verklaard. Het land zal beginnen aan een proces van herstel van de lokale zaden, gericht op voedselsoevereiniteit.

2 June 2010
Bolivia gooit Lithium in strijd tegen armoede

In het rapport, ‘Bolivia and its Lithium: Can the Gold of the 21st Century Lift a Nation out of Poverty?’, wordt het ontginnen van lithium gepresenteerd als Bolivia’s historische kans om te breken met de zogenaamde grondstofvloek. Ondanks de overvloed aan grondstoffen heeft het Andesland immers een geschiedenis van moeizame ontwikkeling.

2 June 2010
CAOI: “Plurinationaal is niet hetzelfde als de whiphala dragen en doorgaan op een neoliberale manier”

De algemene coördinator van de Andes Coördinatie van Inheemse Organisaties (CAOI), Miguel Palacín, zette afgelopen woensdag vraagtekens bij het beleid van president Evo Morales, die volgens hem doorgaat met voortzetting van neoliberale praktijken tegen inheemse volkeren.

31 May 2010
Nieuwe gouverneurs, burgemeesters en raadsleden geïnstalleerd

Zondag 30 mei zijn in heel Bolivia de nieuwe gouverneurs, raadsleden en burgermeesters geinstalleerd. Deze zijn gekozen tijdens de verkiezingen op 4 april 2010. Het is de eerste keer dat de gouverneurs (voorheen prefecten) en burgermeesters direct gekozen zijn.

28 May 2010
Bolivia in trek bij internationale drugsbendes

De afgelopen jaren hebben steeds meer internationale drugsbendes zich in Bolivia gevestigd en vechten er nu een machtsstrijd uit.