Nieuw boekje: Van yatiri tot privékliniek

In de reeks Chakana - een brug naar de Andes is een nieuw boekje verschenen: ‘Van yatiri tot privékliniek: Interculturaliteit in de gezondheidszorg in Bolivia’. In dit boekje belicht Marjolein van Rijn het zorggebruik van de bevolking in de inheemse migrantenstad El Alto, en de factoren die dit zorggebruik beïnvloeden. In hoeverre wordt dit zorggebruik beïnvloed door cultuurverschillen tussen de inheemse bevolking en de moderne artsen?


In Bolivia bestaat een rijk palet aan zorgaanbieders, variërend van de traditionele inheemse kallawaya’s en yatiri’s tot moderne privéklinieken. Aan de hand van onderzoek in de wijk 16 de Julio in El Alto, wordt geschetst welke keuzes de (inheemse) bevolking maakt als zij medische zorg nodig hebben, en welke overwegingen daarbij voor hen een rol spelen. De regering van Bolivia heeft plannen om de zorg meer intercultureel en laagdrempelig te maken. Welke culturele en financiële barrières zal zij moeten slechten om dit ook daadwerkelijk te realiseren?


Reeks ‘Chakana - een brug naar de Andes’

De cultuur van de inheemse bevolking van de Boliviaanse en Peruaanse Andes bevat een schat aan kleurrijke verhalen. In de publicatiereeks ‘Chakana - een brug naar de Andes’ is in elk deel een andere auteur aan het woord, die de lezer meeneemt naar de wereld van de Aymara en de Quechua indianen.

Tot nu toe zijn verschenen:
Deel 1. Josef Estermann: 'Dubbele Loyaliteit of Nieuw Heidendom?'
Deel 2. Suzanne Kruyt: 'De onzichtbaarheid voorbij'
Deel 3. Ton Salman en Koen de Munter: 'Het multiculturele Bolivia van Evo Morales'
Deel 4. Marjolein van Rijn: 'Van yatiri tot privékliniek'
 

Bestel nu!

De boekjes uit de publicatiereeks zijn te bestellen via de winkel op onze website. Per stuk kosten zij € 8,-. Als u alle vier de tot nu verschenen boekjes in een keer bestelt, betaalt u slechts 25,-!

Deze publicatiereeks wordt uitgegeven door Stichting Chakana, in samenwerking met Rozenberg Publishers. Met deze reeks wil Chakana meer bekendheid geven aan de leefwijze en cultuur van de hooglandindianen in de Andes.

 

Share this